måndag 11 januari 2010

2010.011 - Dagens afrikanska låt - Driss el Maloumi

2010.011 - Dagens afrikanska låt - Driss el Maloumi (f. 1970, Marocko)

Ja, steget från Madagaskar till Marocko, och till Driss el Maloumi i detta fall, är inte långt - just i detta fall...

Rikskonserter hade bokat upp en lite annorlunda trio som turnerade i Sverige under februari 2009. Nyss nämnde Rajery, från Madagaskar, på valiha, Ballaké Sissoko, från Mali, på kora och just Driss el Maloumi på oud - den arabiska lutan - utgjorde trion 3Ma. Den uppstod efter att dessa tre träffats på en festival 2006 där samtliga deltog.

I detta klipp, som är från en av trions alla konserter i Europa, har Driss el Maloumi ett inspirerat solo. Ljud- och bildkvalité lämnar saker att önska, men hoppas att det ändå inte är ivägen för upplevelsen - detta är, i mötet mellan dessa tre herrars olika traditioner, enligt mig, "världsmusik" i termens egentliga innebörd!

Det finns ingen information om det kring själva YouTube-klippet, men jag kan i all blygsamhet informera om att låten heter "Enfance", och kommer från hans cd "L'ame Dansee/The Dancing Soul" (2005), men han gör mer av stycket live i sällskap med Ballaké och Rajery än han gör på skivan. På Internetradion ligger just denna låt i original från nämnda cd!

Tyvärr finns inte denna version med på 3Ma:s skiva med samma namn som gavs ut 2008:


Jag läste mig till inför detta inlägg att Driss el Maloumi även samarbetat med den spanske violinisten och dirigenten Jordi Savall, som specialiserat sig på att levandegöra medeltida musik,främst då katalansk sådan, i sin ensemble "Hesperion XXI", i vilken han arbetat bl.a. med arabiska musiker i sin strävan att hitta det "rätta" medeltida uttrycket.

Eftersom ljudkvaliteten inte var den bästa kommer här ett litet extranummer:


Jätteont om biografier, men:

- kort biografi på den engelska sidan "The Oud"
- Rescension på Mondomix Music

--S.

Inga kommentarer: