lördag 13 februari 2010

2010.044 - Dagens afrikanska låt - Ray Lema

2010.044 - Dagens afrikanska låt - Ray Lema (f. 1946, Kongo-Kinshasa)

Ray Lema var en av de första afrikanska artister jag hört talas om, ja, utöver Miriam Makeba då...

I slutet av 80-talet, då Youssou N'Dour, Salif Keita och Mory Kanté började dyka upp i svensk radio, och mitt intresse väcktes på allvar för att utforska omvärlden utanför västerländsk radio-skvals-terror, dök Ray Lema upp som 4:e afrikanskt musikernamn att hungrigt ta in...

Ray Lema är är egentligen en "udda fågel" i sviten av rumba- och soukous-profiler från Kongo som paraderat i bloggen senaste två veckorna. Han är klassiskt skolad musiker - sångare, kompositör, pianist och gitarrist - och har gjort väldigt mycket olika saker. Exempelvis har han gjort en skiva med en svensk symfoniorkester - måste vara den ende kongolesiske musiker som gjort det...

Som ung arbetade han som pianist på nattklubbar, som studio- och kompmusiker till bl a Tabu Ley Rochereau och Papa Wemba. 1974 blev han satt att sätta samman den första nationella baletten i dåvarande Zaire. 1979 blev han bjuden till USA av Rockefeller Foundation för att studera. När hans debutskiva, Koteja, släpptes av ett franskt skivbolag 1982, valde han att flytta till Europa - först Bryssel, sedan Paris, där han fortfarande bor.

Ray Lema har hittills släppt 18 skivor, och två till är på gång i år.

Han har, sedan han kommit till Frankrike, utöver arbetet med sina egna grupper, producerat andra musiker, komponerat ett flertal soundtracks och samarbetat i olika annorlunda konstellationer. En sådan är det som blev skivan "The Dream of The Gazelle" som kom ut på skivbolaget Erato 1998.

Det var ett stycke han delvis skrev för Sundsvalls Kammarorkester (numera "Nordiska Kammarorkestern"). Första halvan spelades in i Frankrike, och andra halvan arrangerades av Sundsvallsorkesterns dåvarande dirigent Jan Risberg, och spelades in i Tonhallen i Sundsvall.

Han driver också ett projekt kallat "The African University of Music" i Burkina Faso!
Läs mer HÄR!

Ett annat projekt som 1992 blev en skiva är samarbetet med den bulgariske musikprofessorn Kirim Stefanov och kvinnokören "L'Ensemble Pirin'".

Från detta ska vi höra första stycket, "Ponji"; en spännande sammansmältning av bulgariskt och kongolesiskt:






Jag nämnde förut att Ray Lema sjöng på Manu Dibangos skiva "Wakafrika" från 1994 - låten "Homeless"!

Det är kanske dags att ni får höra den versionen nu då:






Andra bekanta namn han samarbetat med på sina skivinspelningar är t ex landsmannen Lokua Kanza och kamerunske basisten Etienne Mbappé!

Hans senaste skiva heter "Paradox" och är med hans African Jazz Trio, bestående av Etienne Mbappe på bas och Francis Lassus på slagverk. Jag har inte hört den, men valda delar finns att avlyssna på hans mycket välutbygda hemsida - här!

De senaste projekten omfattar:
1. Ett samarbete med den brasilianska orkestern "Jazz Sinfônica Orquestra" från São Paulo. Orkesterns ledare valde ut 13 av Ray Lemas kompositioner vilket resulterade i ett slags jazz-symfoni. Detta kommer ut på CD/DVD i mars 2010!
2. Hans jazztrio har byggts ut och kallar sig "Saka Saka orchestra" när de ger ut något som jag tycker verkar riktigt spännande - en 100% afrikansk rumba-CD! Vad som gör det spännande tycker jag är kompetensen i trion - med den som bas hoppas jag på ett "statement" från Ray Lema! Jag är också nyfiken på Ray Lemas angreppsvinkel på rumban, med sin klassiska skolning och jazzerfarenhet. Jag kan inte avgöra om skivan precis släppts eller är försenad - på ett ställe står det att den skulle kommit ut i januari och ett annat senare i vår...

Återkommer i ärendet...

Slutligen - ett prov på hans mer avskalade sida ensam med ett piano - detta stycke finns med i filmen "Sooner or Later" som handlar om honom själv - "Atan'Dele":


På hans hemsida går det att se hela filmen i 6 avsnitt - 52 minuter totalt!

Ett "ps"...

Jag kan inte undanhålla er två "coming stars" från Burundi - Bernard & Alfred som spelar på varsin "Berimbau"! Ray Lema presenterar dessa två grabbar i..., ja, frågan är om båda ens är i tonåren!! Klippet är från 2004.

Med vilken underbar övertygelse och självklarhet de uppträder - obetalbart:


"ds"...

- officiell hemsida

- Myspace-sida med 7 lyssningsbara spår.

- biografi på Radio France International - på engelska.

--S.

Inga kommentarer: