torsdag 11 februari 2010

2010.042 - Dagens afrikanska låt - Ricardo Lemvo

2010.042 - Dagens afrikanska låt - Ricardo Lemvo (Angola, Kongo-Kinshasa)

Här har vi en man som flyter lite mer fritt mellan genrerna än tidigare kongoleser - afro-kubanskt, kongolesisk soukous, och angolansk "semba" och "kizomba".

Men allt har sin förklaring; Ricardo Lemvos föräldrar kom från Angola, men flyttade till Kongo-Kinshasa innan han föddes.

Som 15-åring flyttade han till USA för studier, och där blev han kvar. Därför har han heller inte spelat med så många musiker från Kongo-Kinshasa, som jag beskrivit att de tidigare soukous-artisterna gjort... Dock framför han gärna en del av Sam Mangwanas repertoar. Även Sam har ju rötter i Angola.

1990 bildade Ricardo sin grupp "Makina Loca", och har nu gett ut 6 skivor, av vilka den senaste, "RETROSPECTIVA", är en sammanfattande "best of"-samling.

En av de största hitlåtarna är "Mambo Yo Yo" - från CD:n med samma namn (1998):


Ricardo Lemwo sjunger på alla möjliga språk - engelska, franska, spanska, portugisiska, lingala och kikongo. Jag måste säga att hans kubansk-inspirerade musik tar en stor plats på hans skivor - och han framför den med stor trovärdighet. Jag har ännu så länge lagt upp endast en låt från den egna samlingen nedan - det kan komma fler de närmaste dagarna.

Först ut är "Amor Matata" från skivan "Ay Valeria!" från 2003 - en låt som utvecklas till en riktig "latinostänkare" med härligt trumpet-röj mot slutet:









- officiell hemsida

- Myspace-sida

- Wikipedia-länk

--S.

Inga kommentarer: