söndag 7 februari 2010

2010.038 - Dagens afrikanska låt - Wendo Kolosoy

2010.038 - Dagens afrikanska låt - Wendo Kolosoy (25 april 1925 - 28 juli 2008, Kongo-Kinshasa)

En musikhistorisk beskrivning av Kongo-Kinshasa är inte fullständig om den inte innehåller namnet Antoine Wendo Kolosoy. Inte ens då kanske, men han var en av de som brukar tillskrivas tillblivelsen av den afrikanska rumban med epitetet "Soukousens Fader".

Han gjorde inga mängder med skivor, vad jag kunnat hitta info om på Internet, men han var före de flesta. När Joseph "Grand Kalle" Kabasele startade sitt African Jazz 1953, hade Wendo varit igång sedan mitten av 40-talet med sin grupp "Victoria Bakolo Miziki".

Han arbetade som färjekarl och båtmekaniker på Kongofloden, och underhöll resenärerna på de långa resorna. Han livnärde sig också periodvis som boxare - något som tog honom ändå till Dakar i Senegal. På en av alla resorna med ångbåtarna mellan Dakar och Leopoldville stötte han av en händelse på en grekisk affärsman med ett skivbolag, "Ngoma", för vilket han gjorde sin första inspelning 1947.

---

Hur kom då den kubanska rumban in i dessa delar av Afrika - en fråga som varit utan svar hittills i bloggen!?!

Jo, den inhemska musiken hade inget utrymme i det koloniala Kongo - åtminstone inte i städerna, och åtminstone inte i de lokala radiostationer som fanns redan på 30- och 40-talet. Istället importerades en hel del 78-varvare, och en musikstil som både kosmopolitiska européer och kongolesisk ursprungsbefolkning kunde uppskatta var just den kubanska rumban, men även cha-chan, beguine och tangon. Här har vi nog nyckeln till succén - när så rumban anammades av vissa lokala musiker, och de fick möjlighet att spela in sin musik, och dessutom fick den spelad i radio, var framgångarna kanske inte så förvånande.

---

Jag ska inte trötta ut vare sig mig själv eller er med att översätta/sammanfatta biografier om Wendy Kolosoys liv. Jag rekommenderar istället en mycket bra biografi på engelska Wikipedia!

Jag vill bara nämna att diktatortiden under Mobutu var av ondo även för honom, och till slut försvann han från scener och strålkastarljus.

Kongo-Kinshasa har ett folk som lidit fruktansvärt under många årtionden. En siffra som nämnts på dödsoffer under oroligheter och inbördeskrig i landet är helt otroliga 4 miljoner, och ännu idag är det inte lugnt! De senaste dagarnas nyhetssändingar talar om fortsatta massvåldtäkter av kvinnor - t o m från soldater i närvarande FN-trupper!

När Wendo Kolosoy så "återupptäcktes" 1997 var det en tiggare som gavs sin värdighet tillbaka...

Här kommer några smakprov på Wendy Kolosoy - från den egna samlingen:

Först ut är hans första internationella hit från 1948, "Marie-Louise", men här i en nyinspelning från 2007 - året innan han dog:







Låten finns med på soundtracket till dokumentären om hans liv, "On the Rumba River" från 2007, av Jacques Sarasin. Filmen släpptes som DVD 2008! En recension finns på Cinematica Online!








Sedan kommer här tre spår från hans skiva "Amba" från 1999:

- 01 - Victoria Apiki Dalapo
- 06 - Toko Wela Wela
- 09 - Bisse Bintsie


- Wikipedia-länk

- biografi på engelska från boken "Terre de la chanson , La musique congolaise hier et aujourd’hui"

- intervju på Afropop Worldwide från 2002.


-- S.

Inga kommentarer: