lördag 6 februari 2010

2010.037 - Dagens afrikanska låt - Sam Mangwana

2010.037 - Dagens afrikanska låt - Sam Mangwana (f. 1945, Zimbabwe/Kongo-Kinshasa)

Det verkar som att Sam Mangwanas far var från Zimbabwe och hans mor från Angola, och att de sedan flyttat till Kongo-Kinshasa, men det förekommer lite skiftande uppgifter på nätet. Han lär ha fått sin musikaliska skolning inom Frälsningsarmén.

Redan som 17-åring blev Sam Mangwana med i och dessutom låtskrivare och arrangör till Tabu Ley Rochereaus grupp "Africa Fiesta". Han skulle sedan under resten av 60-talet och nästan hela 70-talet växla mellan Tabu Leys grupp och Franco Luambas TPOK Jazz, och att bilda egna grupper däremellan, såsom "Festival Des Maquisards". Slutligen kom han även med i Tabu Leys andra grupp-konstellation "Afrisa".

I slutet på 1970-talet flyttade han till Elfenbenskusten där han bildade "African All Stars" och "Les Quatre Etoiles" med musiker från flera andra länder. Här experimenteades med nya västafrikanska rytmer och stilar. Resultatet kallade han sedan "Soukous Sophistique".

Mellan 1982 och 1989 verkar han ha varit tillbaks i Kongo, eftersom han återupptog samarbetet med Franco. 1989 var året för Francos sista skiva "Forever", där Sam medverkade.

Efter detta försökte han sig på en internationell solokarriär med Paris som bas. Hur bra den gick vet jag inte - det finns inte mycket info, som jag funnit, om honom från efter 1999. Det senaste livstecknet jag funnit är hans skiva "Sam Mangwana Sings Dinu Vangu" som kom ut 2000.

Många av kommentarerna till YouTube-klippen, både med honom och de tidigare kongolesiska artisterna jag tagit upp den senaste veckan, dryper formligen av nostagiska formuleringar som "Ah, those good old years...gone forever." och "Back in the sixties I had that single...".

Tyvärr finns inga rörliga bilder, men här är ändå ett videoklip - "Mabele" - 10 minuter långt:


- biografi på Kenyapage.net

- diskografi på Wikipedia

--S.

Inga kommentarer: