fredag 5 februari 2010

2010.036 - Dagens afrikanska låt - Tabu Ley Rochereau

2010.036 - Dagens afrikanska låt - Tabu Ley Rochereau (f. 1940, Kongo-Kinshasa)

1969 försvann "Joseph "Grand Kalle" Kabasele från Demokratiska Republiken Kongo (som landet hette då) till Paris, men innan dess hade han blivit kanske den främste artisten i landet, jämte Franco Luambo.

En av de sångare han haft i sin grupp var Tabu Ley Rochereau. Tabu Ley var den som sjöng Grand Kalles frihets-cha-cha "Independence Cha Cha" 1960, vilket gav honom omedelbar berömmelse. Han stannade i gruppen till 1963, då han och Grand Kalles gitarrist Dr Nico Kasanda bildade en egen grupp - "Africa Fiesta". Den varade i två år sedan gick de skilda vägar. Tabu Ley bildade en ny grupp med nästan samma namn - "African Fiesta National". Den gick senare också under namnet "African Fiesta Flash". I den gruppen figurerade artister som Papa Wemba och Sam Mangwana...

1970 var det så dags att bilda en ny grupp igen - "Afrisa". Med den nådde han en plats jämsides med Franco Luambos TPOK Jazz.

Hans karriär har varit lång, och Afrisas popularitet började dala i slutet av 80-talet då den nya snabbare formen av soukous vann terräng bland fansen. Hans dåvarande fru, sångerskan M'bilia Bel, lämnade också gruppen för att fortsätta sin karriär på egen hand. 90-talet blev istället mer internationellt för Tabu Ley som en period bosatte sig i Kalifornien. Det blev en rad skivor, och sångtexter på engelska. 1996 deltog han på den internationella/senegalesiska gruppen Africandos CD "Gombo Salsa".

1997 återvänder han till Kongo efter att diktatorn Mobuto avsatts (han dog senare samma år i exil i Marocko). Nu inledde Tabu Ley en politisk karriär, vilket han fortsatt med sedan dess (rätta mig gärna om jag har fel)!

Vi har sett en hel del gamla klipp de senaste dagarna. Det här är inte heller purungt, men det har åtminstone inte decennier på nacken.

Här kommer låten "Sarah", som även finns med på "Rough Guide To Congolese Soukous". Det är inte hela - den är egentligen 11.48 - men den finns fr o m nu med i sin helhet på Internetradion:


- Wikipedia-länk

--S.

Inga kommentarer: