måndag 8 februari 2010

2010.039 - Dagens afrikanska låt - Pépé Kallé

2010.039 - Dagens afrikanska låt - Pépé Kallé (30 november 1951 – 28 november 1998, Kongo-Kinshasa)

Denne man var en uppenbarelse man tydligen inte glömde när man sett honom - 190cm lång och 136 kg tung, med ett väldigt utspel på scenen och sin rösts mångoktaviga omfång. Han fick smeknamn som "Elefanten av afrikansk musik" och "La Bombe Atomique"...

Han började sin karriär endera i en 70-tals grupp kallad "Bella Bella" eller Grand Kalles "African Jazz", beroende på vilken av nedanstående angivna biografiska länkar man vill tro på...

Hursomhelst blev han efter detta leadsångare i Nyboma Mwan'didos grupp "Lipua Lipua", där han stannade till 1972 då han bildade sin första egna grupp "Empire Bakuba".

Empire Bakuba skulle sedan bli hans grupp livet ut. Han gjorde under årens lopp ett antal samarbeten utanför den, men hade den kvar till sin död 1998. Gruppen blev på deras tioårsdag 1982 framröstade som landets främsta. Endast gruppen Zaiko Langa Langa kunde då mäta sig med dem i popularitet.

Gruppen tillskrivs också skapandet av en ny dans på 80-talet kallad kwassa kwassa. Hur skild den egentligen är från soukoussen, och om "soukous" egentligen är en egen dans likväl som en musikstil, har jag ingen större aning om - framförallt då det tydligen av vissa anses vara samma sak... Jag blev inte klokare av att läsa om det på nätet - möjligen är idag "kwassa kwassa" dansen man dansar till musikstilen "soukous"...

Första hälften av 80-talet var gruppens mest kreativa period med en skivsläppsfrekvens på 4 plattor om året. Vid 90-talets början hade gruppen blivit något av en cirkusakt, bl a med en dansande dvärg. 1998 dog Pépé Kallé i hjärtinfarkt...

Jag har valt fem låtar - ett urval är alltid ett urval - hade jag haft en vecka på mig hade det varit enklare men fem låtar hoppas jag ska väcka er nyfikenhet på denne, ur flera perspektiv, jätte!

Fyra av spåren är från 1991 års platta "Gerant", som jag tror är en av hans bästa (utan att ha hört hans hela produktion). "Zouk Zouk" däremot kommer från "Hommage à Emoro" från 1992:









Ett kul "party-på-stan-klipp" på denna länk - möjligheten att "bädda in" i andra hemsidor är inaktiverad för detta klipp!

Den dvärgväxte dansarens namn var Emoro. Tycka vad man vill om hur han användes i gruppen, men uppskattad var han. Han dog redan 1992, under en resa till Botswana.

Den som lagt ut följande klipp har kallat det för "Emoros sista", men konserten ägde rum i Zambia, så antagligen fortsatte turnén därefter vidare söderut till grannlandet Botswana:


Här är slutligen ett informativt YouTube-klipp om "kwassa kwassa", och en möjlighet att se en del av "dubbelakten jätte-dvärg":


- Wikipedia-länk

- biografi på Afropop.org

--S
.

Inga kommentarer: