torsdag 29 april 2010

2010.101 - Dagens afrikanska artist - Helen Meles

2010.101 - Dagens afrikanska artist - Helen Meles (Eritrea)

Under slutskedet av kriget mellan Etiopien och Eritrea var Helen Meles en av de viktiga rösterna för Eritrean People's Liberation Front (EPLF). Det var en vänsterorienterad väpnad grupp som 1970 hade brutit sig ur Eritrean Liberation Front (ELF).

Det som blev unikt med EPLF var att 1/3 av de stridande styrkorna var kvinnor! Detta ledde med tiden till att, i jämförelse med de flesta andra länder i Afrika, lyfta kvinnors anseende och rättigheter till en europeisk nivå - om det nu finns en enhetlig sådan...

Därför förvånar kanske inte nästa videoklipp så mycket där Helen Meles sjungade frigör sig ur en stor grupp uppställda soldater med sin till synes skräddarsydda uniform:


Eritrea är Afrikas yngsta land, och har en 30-årig frihetskamps-historia bakom sig innan den självständiga nationen Eritrea utropades 1991 och erkändes 1993. Det är därför inte så konstigt att även landets artister präglats av kriget och att en stor del av deras konstnärliga uttryck tar avstamp i frihetskampen, och Helen Meles har ofta fått representera det mest lysande exemplet på en artist vars karriär överlevt både som en del i EPLF:s propaganda till att i efterkrigs-Eritrea vara en mer ordinär artist...

Jag har inte mycket material med henne, och den enda låt jag lagt ut på internetradions spellista hittills är "Zekire" - ett spår där hennes röst ibland är som en svetslåga som bränner till i öronkanalerna:







När jag tagit mig igenom alla YouTube-klipp som finns med henne är det lätt att konstatera att 95 % av hennes musik syftar till att bygga upp och vårda en eritreansk identitet och att känna sig stolt över de eritreanska soldaternas insatser inför den deklarerade självständigheten 1991. Hon dyker hela tiden upp på stora arenor, självständighetsfiranden, jättelika militära uppställningar och parader, och ofta själv klädd i uniform som i klippet ovan.

Här kommer ett "paradexempel" till - med sekvenser från huvudstaden Asmara under självständighetsdagen 24 maj:


I princip alla videoklippens kommentarsfält är till brädden fyllda av hätska kommentarer om etiopiers dåliga egenskaper och eritreaners förträffligheter - det verkar som att vissa använder YouTubes kommentarsmöjligheter till att driva kampanjer som syftar till allt annat än att det äntligen ska bli lugn i regionen.

- Wikipedia (i nuläget illa skriven och innehållsfattig biografi)

--S.

Inga kommentarer: