fredag 9 april 2010

2010.089 - Dagens Afrikanska låt - Mulatu Astatke

2010.089 - Dagens Afrikanska låt - Mulatu Astatke (f. 1943, Etiopien)

Mulatu Astatke fick sin musikaliska träning utomlands - i London, New York och Boston, där han var den förste afrikanske studenten på Berklee College of Music.

Han utvecklade så småningom en mix av västerländsk jazz och latinamaerikansk med etiopisk, och skapade därmed ett tämligen unikt uttryck! Han har t o m begåvats med epitetet "The Father of Ethio Jazz"!

Som vibrafonist har han samarbetat med, bl. a. Duke Ellington på 70-talet, och som arrangör har han arbetat med självaste Mahmoud Ahmed!

Från senaste plattan - "Mulatu & The Heliocentrics- Inspiration Information - Vol. 3" (2009) - hör vi nu två spår - "Cha Cha" och "Dewel":









Mulatu är egentligen en jazzmusiker ända ut i filtklubbs-spetsarna, men hans stil är så unik, och den etniska identiteten är ständigt närvarande, att det ändå finns en poäng med att inkludera honom i denna världsmusikaliska rundresa - eller hur!?!

Här kommer ett live-klipp från Kanada där vi i ett brottstycke får höra honom som vibrafon-solist i stycket "Yekermo Sew". Det finns bl.a. med på skivan "New York - Addis - London - The Story Of Ethio Jazz 1965-1975":


Jag vill ge er ett par sidor till av honom, men det måste jag få helgen på mig för - så återvänd gärna igen till detta inlägg om ni vill höra mer! För nu är det sovdags...

- Wikipedia

--S.

Inga kommentarer: