tisdag 6 april 2010

2010.086 - Dagens afrikanska låt - Mohammed Wardi

2010.086 - Dagens afrikanska låt - Mohammed Wardi (f. 1932, Sudan)

Mohammed Osman Hassan Salih Wardi föddes i den lilla byn Swarda nära staden Wadi Halfa i det allra nordligaste av Sudan på gränsen till Egypten.

Området på båda sidorna gränsen är känt för att ha omfattats av det historiska och mytiska Nubiska konungadömet, som på 700-talet fKr. var ett självständigt rike under namnet "Kush".

Vi kommer att bekanta oss med fler nubiska artister framöver...

Mohammed Wardi blev tidigt, vid nio års ålder, föräldralös, och hans uppväxt präglades av en stor kulturell mångfald, vilket väckte hans intresse för poesi, litteratur och musik. Han utbildade sig sedan till lärare.

Som representant för sin lärarkår besökte han för första gången 1953 Khartoum på ett lärarkonvent. Han flyttade strax därefter till huvudstaden och inledde där och då sin sångar-karriär - förverkligande en dröm han närt sedan barnsben.

Han blev snart populär över större delen av Afrikas horn. Han sjöng på både arabiska och nubiska språk (Nobiin); om alltifrån romantik och passion, nubisk folklore och arv, revolution och patriotism. En del sånger var politiskt kryddade, vilket garanterade honom några turer till och från fängelser...

Efter en 13-årig exil återvände han till Sudan och belönades med en hedersdoktorstitel i litteratur på Khartoums universitet. 300 sånger senare tillhör han idag ryggraden i sudanesisk modern musikhistoria!

Jag är ledsen att behöva planka så mycket av Wikipedias texter, men ibland är det ont om biografiskt material...

Nedanstående klipp är från en konsert i Addis Abeba, Etiopien - "Live In Addis Ababa - 1994" är också namnet på "min" skiva med honom som kom 1994. Låten heter "Azibni", och är spår nr. 5 på samma skiva. Om det rent av är från samma inspelningstillfälle vågar jag mig däremot inte på att försöka avgöra, men det verkar sannolikt eftersom årtalet som anges på YouTube-klippen är 1993:


Här kommer två spår från nämnda platta - nr. 1 och 3 - "Al Nas Al Giyafa" och "Zat Al Shama":









En stor och intressant intervju-artikel från 2008 om sudanesisk musik-historia finns på Afropop Worldwides hemsida för den som vill läsa mer (på engelska)!

- Wikipedia

--Stefan

Inga kommentarer: