måndag 22 mars 2010

2010.075 - Dagens afrikanska låt - Khadja Nin

2010.075 - Dagens afrikanska låt - Khadja Nin (f. 1959, Burundi)

Vi har lämnat Uganda och begett och till grannlandet Burundi.

Khadja Nin bor inte längre i Burundi - hon lämnade landet redan som 16-åring för dåvarande Zaire. 1980 flyttade hon vidare till Belgien där hon fortfarande bor, men vi tar det från början...

Khadja Nin föddes 1959 i det då relativt lugna Burundi söder om Rwanda, öster om Kongo-Khinshasa, och väster om Tanzania. Hon var yngst i en syskonskara på åtta. Musiken fanns där "från början", och hon drömde som barn om att vara Miriam Makeba. Hon studerade musik från tidig ålder, liksom de flesta av hennes syskon.

1975 flyttade hon till Zaire för att studera vidare. året efter träffade hon sin blivande man, med vilken hon flyttade ut i skogen där de hyrde ut hyddor till äventyrslystna turister. Hon födde under den här tiden också deras son. Hennes drömda musikkarriär tedde sig alltmer avlägsen.

1980 flyttade de till Belgien. Vad som föranledde flytten har jag inte lyckats hitta, men den första tiden i Belgien kom att bli en prövande tid, då flera av hennes släktingar, plus hennes man, gick bort under en kort tid. Ensam i ett nytt land med en liten son utan att känna någon tedde sig musik-karriären än mer avlägsen...

Först 1985 skedde det som kom att bli starten på hennes artistiska karriär - hon träffade musikern Nicolas Fiszman. De började skriva sånger tillsammans, men de fick vänta tills 1991 innan deras gemensamma skivkontrakt med BMG var ett faktum och debuten, "Khadja Nin", kom ut 1992.

Totalt har hon släppt 4 skivor - en vartannat år fram tills den senaste, "Ya...", kom 1998. Vad som skett de senaste 12 åren har jag inte funnit så mycket infomrmation om, men hon benämner själv den senaste som ett slags bokslut. De första 20 åren av hennes liv var underbara, de följande var motsatsen, nu hoppas hon på att de kommande 20 ska innebära ett slags pånyttfödelse...

Men hälften av dessa år har gått, och hennes publik har inte hört något av denna "pånyttfödelse". På hennes hemsida är turnésidan tom... Vad har hänt - någon som vet?

Vi ska hursomhelst "lyssna/se till/på" några av hennes alster: Först "Mama" - första spåret på hennes senaste CD "Ya...":


Den är överlag mörkare/allvarligare i tonläget än hennes definitiva genombrottsskiva, som nr. 3 - "Sambolera" - från 1996 brukar kallas, men inte heller den är någon egentlig "muntergök" till skapelse, då hennes texter ofta berör allvarliga ting.

Från just "Sambolera" är nästa klipp hämtat - dåligt ljud, men uthärdligt - "Wale Watu":


Hon är nog annars mest känd för sin cover på Stevie Wonders "Free" som på hennes språk blir "Sina Mali, Sina Deni" - den kan höras på YouTube HÄR! Den finns också med på genombrottsplattan.








Jag har endast hennes två senaste skivor, och från "Sambolera" plockar jag nu två exempel till:

- Först en av hennes mer positivism-energiska, lätt soukous-doftande, "M'barik Fall".

- Sedan titelspåret från samma skiva - "Sambolera Mayi Son".


- officiell hemsida

- Myspace

- Wikipedia

--S.

Inga kommentarer: