fredag 26 mars 2010

2010.079 - Dagens afrikanska låt - Waaberi

2010.079 - Dagens afrikanska låt - Waaberi (Somalia)

Waaberi betyder enligt en hemsida "ny gryning randas" och enligt en annan "grynings-spelare"... Kanske är det någon som läser detta som vet...

Gruppen "Waaberi" bildades redan på 60-talet. Den hade statligt stöd genom nationalteatern. Som störst omfattade dans- och musikgruppen/-kollektivet 300 medlemmar. Vad som innerbar slutet för Waaberi var inbördes-kriget i början av 90-talet, då, som jag skrev igår, gruppens stjärnsångerska, Maryam Mursal, flydde landet.

Vad som i själva verket medverkar på skivan till höger, "New Dawn", är "resterna" av gruppen - vad man lyckades få ihop till inspelningen 1997. Anledningen att jag tar upp den separat, och inte som Maryam Mursals kompgrupp är att den i verkligheten var så mycket mer. På skivan är den i princip hennes kompgrupp, men under de 30-talet år den verkade ingick många av landets främsta musiker.

På skivan medverkar dessutom den egyptiske slagverkaren Hossam Ramzy - han var aldrig med i "verklighetens" Waarebi. Hela skivan är inspelad live utan elförstärkta instrument (inte delar av den som jag felaktigt mindes och skrev igår), och jag har valt ut 3 spår - "Rog Rogosho", "Cidlaan Dareemaya" (som även finns med på Maryam Mursals "The Journey" i en mer utflippad version, och kallas då "Lei Lei (I Feel Alone)") och "Kafiyo Kaladeri":









- Wikipedia

--S.

Inga kommentarer: