torsdag 25 mars 2010

2010.078 - Dagens afrikanska låt - Maryam Mursal

2010.078 - Dagens afrikanska låt - Maryam Mursal (f. 1950, Somalia)


Jag har lyckats skärpa till mig på åtminstone ett område - andelen kvinnliga afrikanska artister som passerar revy har höjts!

Dagens artist är en där begreppet "skinn på näsan" verkar passa som en skinnhandske!

Maryam Mursal bröt 1966 hemmets traditioner när hon började sjunga professionellt på nattklubbar i Mogadishu. Det var ett solojobb, men hon kom snart att börja samarbeta med ett sång- och dans-kollektiv kallat Waaberi, som var en del av den statliga somaliska nationalteatern.

Maryam var den första kvinnliga sångerskan att ge sig på den sk "somali-jazzen". Hon blev snabbt känd och populär. Hon hade en bra karriär tills hon framförde sin egen, till kärlekssång förtäckta, regimkritiska sång "Ulimada" - här framförd med Waaberi:







Hon fann sig plötsligt från en dag till en annan utan arbete. Maryam stod inför faktumet två års arbetsförbud som artist. Hon var som ensamstående mamma snabbt tvungen att finna annan sysselsättning för att försörja sina barn. Hon blev Somalias första kvinnliga taxi-chaufför. Det sågs som mycket underligt att en så framstående artist hade börjat köra taxi, och många i hennes omgivning antog att hon måste vara en mycket dålig människa som fallit ner så monumentalt på karriärstegen.

Under början av 1990, när Somalias inbördeskrig rasade som mest intensivt, flydde hon med sina fem barn. De fotvandrade i sju månader genom fyra länder på Afrikas horn innan de slutligen tog sin tillflykt till Danska Ambassaden i Djibouti, och Danmark är faktiskt landet hon bosatte sig i. Vad jag funnit bor hon där fortfarande!

Hon tillskrivs endast två skivor - den första "New Dawn" (1997) med ensemblen Waaberi, från vilken ovanstående ljudspår är hämtat, och den andra, i eget namn, är "The Journey" (1998). Båda skivorna är producerade på Peter Gabriels Real World-etikett.

Från "The Journey" kommer här spåren "Sodewou (Welcome)" och "Somali Udiida Ceb (Somalia, Don't Shame Yourself)":









Jag känner mig övertygad om att det inte är som på denna skiva Maryam låter live. Jag föreställer mig att Peter Gabriel & Co har skapat något annat än originalet, men det behöver inte vara något fel i det - bara man är beredd på det när man hör en artist i verkligheten. Waaberi-skivan är mer avskalad, och ligger säkert närmare hur gruppen lät i verkligheten. En del av spåren är t o m live!

- Intervju: BBC NEWS - Somali Star's Road To Eden

- Wikipedia

--S.

Inga kommentarer: