fredag 19 mars 2010

2010.074 - Dagens afrikanska låt - Sammy Kasule

2010.074 - Dagens afrikanska låt - Sammy Kasule (Uganda)

Jag har tidigare nämnt att en hel del kongolesiska musiker flyttade till Kenya under 60- och 70-talen. Även 80-talet bjöd på en del östliga förflyttningar av musiker. En av de största kongoleser som gjorde karriär i Kenya under 80-talet var Samba Mapangala. Hans grupp Les Kinois, och senare Virunga, var snart ett av de absolut största banden i Kenya, och på Nairobi-klubben Starlight där de hade sin huvudscen. Pga av arbetstillståndsproblem tvingades gruppen lägga ner verksamheten 1984. Virungas gitarrist, Sammy Mansita, startade då gruppen "Ibeba System", som snart tagit över på Starlight.

Samma år som Virunga upplöstes bildades gruppen "Vundumuna". Ledare var kongolesiska gitarristen Tabu Frantal och keyboardisten Botango Bedjil, kallad B.B. Mo-Franck. Nsilu wa Bansilu hette basisten. Han kom från det nyligen splittrade Virunga. Gruppens sångare var ugandiern Sammy Kasule.

Gruppen beskrivs i Rough Guide's bok "World Music - Africa, Europe and the Middle East" som "det ultimata crossover kongoles-bandet" i Nairobi, och "darlingar" till Kenyas unga elit! De spelade, enligt Rough Guide, en mix av kongolesisk soukous, kenyansk benga och västerländsk jazz.

Gruppen varade i två år (och tre skivor). Sedan slog immigrationsmyndigheterna till igen, och gruppen tvingades ge sin avskedkonsert och leta sig utomlands. B.B. Mo-Franck tog gruppen på ett års turné i Japan, sedan upplöstes den - fast bara "nästan" - B.B. Mo-Franck bosatte sig i Japan och gjorde där fler inspelningar i gruppens namn fram till 1991 - även om medlemmarna delvis var andra än de ursprungliga.

Det känns därför rätt naturligt att de enda 40 sekunders videoklipp jag funnit med gruppen är ett japanskt - "less is more" heter det ju...:


Sammy Kasule har hunnit med att bli fängslad under Idi Amin-tiden i Uganda, något som inte verkar ha varit särskilt svårt att bli, och ha flytt till Kenya.

Samma år som Vundumuna bildades gav han ut en soloplatta. Från den ska vi höra två spår - "Shauri Yako" och "Kukupenda (Kuusudu)":






Jag vet inget om Sammy Kasules övriga produktion eftersom detta är enda skivan jag har, men samma år som Vundumuna spelade in sin sista skiva, 1991, flyttade han till Sverige, och redan 1992 bildades hans stockholmsbaserade band Makonde, som sannolikt är Sveriges långvarigaste afrikanska band. Men vad jag vet har de endast givit ut två skivor - egentligen är det väl bara att fråga honom - han finns ju här i Sverige!

---

Nu till något helt annat - eller inte:

Monika Zetterlund gav 1991 ut sin skiva "Varsamt". Den skulle komma att bli hennes största försäljningsframgång någonsin.

Jag minns att två av sångerna hade en alldeles speciell atmosfär. Det var Mikael Wiehes "Ska Nya Röster Sjunga" och Peter R. Ericsons "Under Vinrankan" - afrikanska röster, tillsammans med Björn J:son Lindhs väsande tvärflöjt, gjorde låtarna magiska...

Jag blev förstås väldigt nyfiken, och undersökte förstås saken - en av rösterna tillhörde Sammy Kasule, den andra Joe Gerrie Nnaddibanga.








Minns ni sångerna - här kommer dom:

Jag undrar om detta var det första lyckade försöket av en stor etablerad svensk artist att blanda afrikanskt och svenskt uttryck på skiva....?

Kommer ni på något annat tidigt exempel - skriv en rad!

---

- Myspace

- Makonde afrobands officiella hemsida

--S.

Inga kommentarer: