måndag 15 mars 2010

2010.070 - Dagens afrikanska låt - Samite

2010.070 - Dagens afrikanska låt - Samite Mulondo (Uganda)

Samite Mulondo föddes i Uganda, flydde till Kenya och bor numera i USA. Han har spelat in åtta album. Med det senaste försöker han sig på ett nytt sätt att producera och distribuera musiken. Genom att gå ut på nätet med ett erbjudande om förhandsbeställning på sin produkt utan skivbolag som mellanhand - bedöm själva hur han lyckas:


Samite är en av de där varma rösterna från Afrika - i det avseendet placerar jag honom i samma "kategori" som Ayub Ogada, Lokua Kanza och Richard Bona - alla tidigare avhandlade i detta Afrika-svep.

Den enda låt jag hittills haft i Internetradions spellista med Samite är denna - "Nawe Okiwulira" från CD:n "Embalasasal" från 2006:







Samite har engagerat sig i Afrikas föräldralösa barn och AIDS-problematiken - delvis genom att starta non-profit-organisationen Musicians for World Harmony. De arbetar bl.a. med att ge barn tillgång till musik.

Här är en låt som vittnar om hans engagemang för Afrikas barn - "I Talk To Children" från 2001 års CD "Kambu Angels":







Så är det dags att se ett liveklipp med honom - ett av de få som finns på YouTube.

Live i State Theatre i Ithaca, New York, där han numera bor:


Följande lilla stycke, "Yangu Ni Yako" finns med på CD:n "Tunula Eno" från 2003, men skiljer sig mycket åt denna version:


Tumpianot Samite använder kallar man Kalimba i Uganda, liksom man gör även i grannlandet Tanzania som vi besökte för någon vecka sedan. I Zimbabwe kallas det Mbira som ni kanske minns. De ser lite olika ut, och det finns massor med utföranden runtom den afrikanska kontinenten - och de flesta med egna lokala benämningar på instrumenten.

När det gäller Samites skivor har han lyckats få ett sällsynt varmt Kalimba-ljud. Det har hörts på de tidigare styckena, men lyssna på denna studioversion av ovanstående live-klipp i stycket "Yangu Ni Yako" från 2003 års "Tunula Eno":







Sist, men inte minst, måste ni få höra låten som blev min favorit under genomlyssningen inför detta inlägg - titelspåret från ovanstående skiva - "Tunula Eno" - med mycket värme:







- officiell hemsida

--S.

Inga kommentarer: