torsdag 25 februari 2010

2010.056 - Dagens afrikanska låt - Zawose Family

2010.056 - Dagens afrikanska låt - Zawose Family

När Hukwe Zawose dog 65 år gammal 2003 lämnade han efter sig en stor familj! Om jag fattat det rätt hade han 4 fruar och 15 barn (ungefär) när den internationella karriären tog fart i mitten av 80-talet, och med växande framgångar växte även familjen, och när han dog lämnade han efter sig 7 fruar och över 40 barn!

Det var under en turné i USA som Hukwe snabbt insjuknade och dog i AIDS. Hans brorson Charles, som rest mycket med honom på hans turnéer var den som försökte ta över efter Hukwe, men 2004 dog även han, och även han i AIDS. Det var faktiskt under en turné i Sverige som det tragiska inträffade - en andra gång under loppet av ett år - för familjen Zawose...

Hukwe Zawose hade haft familjemedlemmar med i sin grupp, och lärt barnen att spela. Familjen hade byggt en stor del av sin försörjning på den internationella karriären, men efter Charles' död saknades plötsligt den sista kontaktytan med omvärlden, och familjen hade nu en svår tid framför sig. Ett slags kulturell förnekelse gällande AIDS hade rått i familjen, och flera av deras barn gick sedan samma öde till mötes.

Tack vare stöd från en ung engelsman (tror jag) vid namn John Simpson, som både började arbeta med en dokumentär om familjen och startade "The Zawose Foundation", och Real World Records, kom familjen någorlunda på fötter igen, och 2007 var det dags för skivinspelning och turné...

I juli, lagom till världsmusikfestivalen WOMAD, kom skivan "Small Things Fall From The Baobab Tree - The Zawose Family" ut!

Här är en kort dokumentär om Zawose Family inför återkomsten till WOMAD:s 25-års-jubileum 2007. I klippet får man se deras förberedelse inför resan, samt ett repetitionstillfälle inför den stora konserten tillsammans med Peter Gabriel den 27 juli:


Ett tiominutersklipp till! Detta är från förra årets Afrikafestival Hertme i Holland:


Här är ett sista klipp, även det från förra året,
i St Ethelburga's Centre for Reconciliation and Peace, London:



- en artikel om familjen på BBC:s hemsida!

--S.

Inga kommentarer: