tisdag 23 februari 2010

2010.054 - Dagens afrikanska låt - Tatunane

2010.054 - Dagens afrikanska låt - Tatunane (Tanzania)

Det finns vissa grupper som bara är - unika! Ibland måste någon vara först! Jag hade aldrig hört något liknande första gången jag hörde gruppen Tatunane!

Första spåret på deras skiva "Tanzanian Beat" heter just "Tanzania" - här är det:







Saker är inte alltid vad de verkar vara... "- Ännu en trumskiva... men det svänger ju för all del...", tänkte jag först, lite resignerat, men fick äta upp mina outtalade tankar så fort jazzslingor började spruta ur en trumpet! Sedan satt jag bara glatt paff och lyssnade genom resten av låten - och skivan!

Om Frank Zappa hade varit tanzanier hade han förmodligen låtit som denna grupp gör stundtals - det är påhittigt och infallsrikt utan pretention. Det är galet utan att bli flåsigt klämkäckt. Man får en känsla av att de är bara så! Det blandas och ges av tanzaniska folkrytmer på traditionella instrument såväl som av elgitarr och trumpet, och de får det att låta fullständigt självklart - och okonstlat, trots att instrument-sammansättningen torde vara ny.

Här hör vi det lugnaste stycket på skivan. Detta är Tanzanisk musik i själ och hjärta - spår nr. 7: "Donia":







Gruppen bildades i början av 1990-talet. Deras debut, "Afrobrazz Live", gavs ut 1993 tillsammans med norska brasskvintetten "Brazz Brothers" - detta är en underbar grupp som tarvar en egen presentation - se detta klipp så länge!

Som tredje låtexempel från skivan får ni höra spår 4 - "Msewe":







Tatunane blev inbjudna till Japan 1992. Där spelades "Tanzanian Beat" in - den släpptes 1997.

De fick vid det tillfället också chansen att spela med ett gäng väldigt drivna japanska jazz-musiker - här är ett jam fångat på video. Japanska musiker är Yosuke Yamashita, Eitetsu Hayashi, Vagabond Suzuki, Kazumi Watanabe och Naruyoshi Kikuchi. Tyvärr får jag känslan redan från första sekunden att de är för många på scenen.

För den som orkar med 9 minuters fri jam:


Gruppens nuvarande status verkar lite osäker, men tittar man på deras Myspace-sida nedan, så verkar en återlansering vara på gång...

- Myspace-sida

--S.

Inga kommentarer: