onsdag 31 mars 2010

2010.082 - Dagens afrikanska låt - Wafir

2010.082 - Dagens afrikanska låt - Wafir (Sudan)

Wafir Shekeldin Gibril är bror till gårdagens Rasha. Han är släktens mest framgångsrika musiker, och mer känd internationellt som artist än sin syster. Han bor och verkar i Spanien.

Jag har inte funnit någon välordnad diskografi på honom men vad jag vet medverkade han på den spanienbaserade mångkulturellt inspirerade gruppen Radio Tarifas debut-CD "Rumba Argelina" 1993, har han spelat in en sudanes-fokuserad skiva med gruppen Kambala 1996 - "Salamat Khartoum", medverkat på sin systers debut-CD 1997. 2002 kom hans solodebut - "Nilo Azul" - hans hittills enda i eget namn.

Wafir har rykte om sig att vara lätt att samarbeta med och spelar alltifrån olika slagverk och flöjter till fiol, oud och dragspel. Det senare anses han vara särskilt kompetent på.

Därför kommer här som exempel titelspåret från "Nilo Azul":







För närvarande heter hans grupp La Banda Negra. Även hans syster är med där. Gruppen består även av medlemmar från Sierra Leone, Guinea-Bissau och Senegal. Den presenteras som ett slags "afrikansk supergrupp".








Wafir medverkar även i en euro-andalusisk grupp kallad Nemo. Klicka på länken för att besöka deras YouTube-konto!

Men, ingen av dessa grupper har jag något material med, så vi avslutar istället med ytterligare två spår från den trevliga 14-spåriga CD:n "Nilo Azul" - "Ahlam" och "Lel":

Inga bra biografier att länka till!

--S.

Inga kommentarer: