torsdag 4 december 2008

Dragspelsveckan - 2. Astor Piazzolla - "Nya Tangons" fader

Astor Piazzolla
11 mars 1921 - 4 juli 1992
Argentina


När jag i början på 90-talet första gången medvetet hörde Astor Piazzolla blev jag tagen. Jag hade aldrig hört tango på det viset förr - och det var väl inte så konstigt eftersom han kallas "Nya Tangons skapare" - Tango Nuevo. Tangon kändes mer "komponerat" genomtänkt, intrikat och med jazziga inslag - helt enkelt mer varierad än jag var van att höra tango framföras tidgare.

Skivan "The Rough Dancer and the Cyclical Night (Tango Apasionado)" från 1993 sägs vara en av hans bästa, och rekommenderas ofta för den som vill bekanta sig för första gången med Astor Piazzollas musik.

Här kan ni höra "originalet" av "Libertango" - i förra inlägget om Richard Galliano fanns ju hans tolkning med av stycket:


I detta videoklipp medverkar japanske Yo-Yo Ma på violoncell. Yo-Yo gjorde efter Astors död en hel CD med hans musik. Yo-Yo Ma är klassiskt skolad cellist och dirigent, och en nyfiken och öppen musiker. Han har gjort många "musikaliska utflykter", och har bl.a. gjort en duettplatta med nyligen nämnde Bobby Mcferrin. Det är också hans cello som hörs i filmmusiken av Tan Dun till Ang Lees "Crouching Tiger, Hidden Dragon" från 2000...

Det är lätt att finna information om Astor Piazzolla på nätet, så det finns ingen anledning för mig att skriva samma sak även här. Astor Piazzollas betydelse för tangons utveckling i latinamerika och världen är så monumental att han bara måste nämnas! Läs mer exempelvis på Wikipedia!

Visste ni att "bandoneon" härstammar från Tyskland och ofta användes på sjön? Se Astor berätta om hur dragspelsinstrumentet hamnade i Argentina:


--S.

2 kommentarer:

Trumgottist sa...

Ja, som du säger är Piazolla bekant. Och av god anledning! Bra spelat men inte minst bra skrivet. (Hans musik gör sig också bra på blåsinstrument. Min skivsamling innehåller arr av hans musik till både blåskvintett och fagottkvartett som svänger gott.)

Anonym sa...

Men Yo Yo Ma's version av Libertango är tragisk. Han vet inte vad han håller på med, han förstår inte tangon.