fredag 5 december 2008

Dragspelsveckan - 3. Sivuca

Sivuca
(Severino Dias de Oliveira)
26 maj 1930 - 14 december 2006


Vi kan bara inte lämna Sydamerika utan att nämna Sivuca från Brasilien!

Sivucas säregna stil med kombination av dragspel och någonslags scatsång var hans varumärke. Han sjöng ofta melodislingan unisont mmed sitt dragspel under improvisationerna, en teknik han för all del inte varit ensam om - Toots Thieleman visslade t ex på samma sätt med sin gitarr.

Sivuca var en av de främsta representanterna för forró, som egentligen är en dansstil från nordöstra Brasilien, men även används om de musikstilar som spelas till dansen. Jag upplever stilen som positiv, framåt och aningens "stompig", ofta relativt snabb.

Sivuca var en flitig Sverigebesökare - här ett klipp från svensk TV från 1969:


Jag vet inte vad det var som "drog", men uppenbarligen var det något. Han har t.ex. spelat med Putte Wickman, Monica Zetterlund, Sylvia Vrethammar och Ulf Wakenius.

När han 1964, efter en tid i Lissabon och Paris, flyttade till New York började han spela med och arrangerade åt Miriam Makeba, som dog 9 november i år.

Två oerhört spännande brasilianska musiker han träffade i New York var dragspelaren Hermeto Pascoal och slagverkaren och percussionisten Airto Moreira.

Det finns en hel serie med klipp på Youtube med Sivuca och Hermeto Pascoal för den som är nyfiken - rekommenderas varmt:


--S.

Inga kommentarer: