lördag 16 januari 2010

2010.016 - Dagens afrikanska låt - Bassekou Kouyaté

2010.016 - Dagens afrikanska låt - Bassekou Kouyaté (f. 1968, Mali)

Minns ni "skolgossen" från Ali Farka Touré-inlägget?

Han fick sitt genombrott 2007 då debut-cd:n "Segu Blue" kom ut.

Engelska BBC 3:s årliga utdelning av "BBC Radio 3 Awards for World Music 2008" resulterade i följande för Bassekous del:

Album of the Year (’Segu Blue’) - WINNER

Best African Act - WINNER

Best Newcomer - NOMINEE


Ingen dålig start på en internationell karriär. Sedan kom förra året uppföljaren till debuten - "I Speak Fula" - med massor av gästartister, bl.a. Toumani Diabaté och Vieux Farka Touré! I mitt tycke blev uppföljaren bättre än debuten!

Bassekou medverkar även på ett av Bela Flecks senaste musikaliska utflyktsprojekt - "Tales From the Acoustic Planet, Vol. 3: Throw Down Your Heart - Africa Sessions - som kom ut förra året!

Här kommer ett liveklipp från Jools Hollands show "Later" för BBC 2, 2007:


Jag hittade inga YouTube-klipp med låtar från den senaste skivan, så här kommer tre stycken - spår 1 ("I Speak Fula"), spår 5 ("Bambugu Blues" (ft. Andra Kouyaté)) och spår 7 ("Saro" (ft. Vieux Farka Touré på härligt bluesig gitarr)):









- Myspace-sida - 10 fullängdare för genomlyssning!!!

--S.

fredag 15 januari 2010

2010.015 - Dagens afrikanska låt - Vieux Farka Touré

2010.015 - Dagens afrikanska låt - Boureima "Vieux" Farka Touré (f. 1981, Mali)

Det dröjde inte länge efter Ali Farka Tourés död förrän det dök upp en ny Farka Touré - nämligen Vieux!

2006 dog Ali, och 2007 kom sonen, Vieux Farka Touré, ut med sin självbetitlade debut-cd! Inte långt senare kom en remix-cd ut med flera av låtarna från debuten i dansgolvsvänligare tappningar kallad "REMIX: UFO's over Bamako".

Ali ville egentligen inte att hans son skulle bli musiker, men fick så småningom ge sig då han ändå gjorde som han ville. Toumani Diabaté tog upp honom i sitt band och 2005 påbörjades arbetet med Vieux's debut. Producenten var dock tvungen att be både Ali och Toumani om lov - redan då var Ali sjuk i cancer som året därpå tog hans liv.

I februari 2009 kom uppföljaren till debuten - "Fondo" - enligt mig inte lika övertygande som debuten, och i december kom "Other Roads: Fondo Remixed"...

I följande klipp framför han en tribut till sin far genom sången "Ai Du" som finns med på Ali Farka Tourés och Ry Cooders "Talking Timbuktu" som kom ut 1994 - en av hans mest populära låtar.

Här använder t o m sonen sin fars gitarr:


Han måste få framföra något eget också - det blir första spåret på debut-cd:n - "Sangaré":







- officiell hemsida
- Myspace-sida (6 fullängdslåtar och 3 smakprov ligger här för avlyssning)

--S.

torsdag 14 januari 2010

2010.014 - Dagens afrikanska låt - Ali Farka Touré

2010.014 - Dagens afrikanska låt - Ali Farka Touré (1939-2006, Mali)


Som jag nämnde igår så är skivbolaget "Nonesuch" på gång med att släppa den andra duett-cn:n med Toumani Diabaté och Ali Farka Touré - "Ali and Toumani"! I februari ska den komma! Materialet spelades in 2005. Förra duettskivan, "In the Heart of the Moon", blev ju Grammisbelönad 2006.

Första gången jag hörde talas om afrikansk blues måste ha varit när Ry Cooder och Taj Mahal började spela in skivor med Ali 1993. Hans diskografi omfattar nästan 20 skivor, men då var en del återutgivingar av gamla LP-skivor. Innan Taj Mahal och Ry Cooder satte klorna i honom hade han redan gjort 10 plattor.

För att ge en bild av hans storhet på hemmaplan har jag valt ett klipp från 2005 i Mali där han "utmanar" den då internationellt okände ngoni-instrumentalisten Bassekou Kouyaté vid en "bluesduell". Det är ingen egentlig utmaning när han försöker få Bassekou att efterapa hans improvisationer - det blir mer en uppvisning i överlägsenhet - medvetet eller omedvetet... Vad som helst låter sig för all del inte göras på en ngoni - den har andra kvalitéter...

Bassekou står som en skolgosse bredvid Ali, och basisten försöker sig på ett misslyckat break i den backande orkestern, men det är ändå ett sevärt klipp:


Hans ställning på hemmaplan gick nog inte att överdriva.

Jag känner att jag måste ge er en "riktig låt" också... så själv plockar jag fram en en lång afro-blues från "hop-plocks"-skivan "Radio Mali" (1996) som jag inte fann på YouTube - låten "Amadinin":







- officiell hemsida
- Myspace-sida
- Wikipedia-länk

--S.

onsdag 13 januari 2010

2010.013 - Dagens afrikanska låt - Toumani Diabaté

2010.013 - Dagens afrikanska låt - Toumani Diabaté (f. 1965, Mali)

Den som innebar genombrottet får Ballaké Sissoko var Toumani Diabaté. 1999 gjorde de tillsammans duettplattan "New Ancient Strings".

Toumani har ännu fler samarbeten än vad Ballaké har "på sitt samvete".

Här följer hans diskografi:

1988 - "Kaira" (solo)
1988 - "Songhai" (med fusion-flamenco-gruppen Ketama och kontrabasisten Danny Thompson)
1994 - "Songhai 2" (Ketama och Danny Thompson)
1995 - "Djelika" (med balafonisten Keletugui Diabaté och ngoni-spelaren Basekou Kouyaté (men även här dyker Danny Thompson upp på tre spår med sin bas))
1999 - "New Ancient Strings" (med Ballaké Sissoko)
1999 - "Kulanjan" (med blues/världsmusikglobetrottern Taj Mahal)
2001 - "Jarabi: the Best of Toumani Diabate"
2002 - "MALIcool" (med amerikanske jazztrombonisten Roswell Rudd)
2002 - "Mali Music" (med f.d. "Blur"-sångaren Damon Albarn, maliske sångaren och gitarristen Afel Bocoum, och kvinnliga maliska ngoni-spelaren Ko Kan Ko Sata Doumbia.
2005 - "In the Heart of the Moon" (med legendariske maliske sångaren och gitarristen Ali Farka Touré) (Grammy-vinnare 2006)
2006 - "Boulevard de l'Independance" (med sin grupp "Symmetric Orchestra" mestadels bestående av grioter)
2008 - "The Mandé Variations" (solo)

Han har även medverkat på isländska sångerskan Björks album "Volta" från 2007.

Tydligen är det i år postumt på gång ännu en duettplatta med honom och Ali Farka Touré som dog 2006.

Med allt detta sagt skulle ju egentligen varje enskilt samarbete exemplifieras med varsitt klipp, men här följer istället två klipp från 2007 i New York - en konsert man önskar att man varit med på. Vi kommer in mitt i låten "Jarabi" (som finns med på hans första skiva "Kaira") i ett långt kora-solo:




En så stor musiker behöver ju förstås egentligen mer utrymme än en "dagens låt" - därför har jag lagt till en liten godbit till!

Nästa klipp är delvis en upprepning från det första klippet, eftersom det är samma låt, "Jarabi", Toumani här använder i sin pedagogiska demonstration av hur koraspelandet är uppbyggt med basgång, komp, och improvisation, men därutöver intervjuas han, och dessutom får man se några intressanta sekvenser från en kora-verkstad:


- Toumani Diabatés Myspace-sida (här ligger 7 hela spår för avlyssning)
- Biografi på engelska Wikipedia

--S

ps
De flesta av ovan angivna skivor finns redan representerade med åtminstone någon låt var på Världsmusik-kaféets Internetradio!
ds

tisdag 12 januari 2010

2010.012 - Dagens afrikanska låt - Ballaké Sissoko

2010.012 - Dagens afrikanska låt - Ballaké Sissoko (f. 1968, Mali)

Ja, den tredje medlemmen i den tillfälliga(?) gruppen 3Ma - Ballaké Sissoko - har många fler samarbeten än 3Ma "på sitt samvete"...

Skivsläpp som vittnar om det är:

1999: "New Ancient Strings" (Hannibal-Ryko/Harmonia Mundi) - med maliske kora-giganten Toumani Diabaté.

2003: "Diario Mali" (Label Ponderosa)- med italienske kompositören och pianisten Ludovico Einaudi.

2009: "Chamber Music" (No Format!/Universal) - med cellisten och kontrabasisten Vincent Segal.

Antalet video-klipp med honom på YouTube som inte innefattar 3Ma var knappt en handfull, så jag valde helt enkelt en låt från den egna samlingen där han framträder i eget namn, men inte ensam. Det var svårt att välja något som får representera honom ur hans breda produktiva karriär, men nu har jag bestämt mig...

Det blir "Handarezo" (feat. Alboulkadri Barry, Demba Camara, Fanga Diawara & Aboubacrine Vattara - det är Alboulkadris röst vi hör), som är en låt som genremässigt står mitt i det snart sönderanvända och -älskade uttrycket "ökenbluesen":







Här kommer ändå ett live-klipp från samma 3Ma-konsert som gårdagens med Driss El Maloumis solo, men i detta klipp featuring Ballaké Sissoko. Driss kommer in och tar över "solisteriet" i andra halvan av låten:


- biografi på World Music Central

--S.

måndag 11 januari 2010

Folk- & Världsmusikgalan 2010

Den första grammisutdelande "Folk- och världsmusikgalan" någonsin i Sverige närmar sig med stormsteg! Den 23 april 2010 är det dags!

Jag skrev om detta i oktober förra året, och hörde på SR:s "Mitt i Musiken" för några veckor sedan att priskategorierna var satta. Nu har alltså även datum spikats!

Rikskonserter och Riksförbundet för Folkmusik & Dans är de två stora parterna som samarbetar kring det här projektet!

En ny hemsida för galan har precis lanserats - www.gala2010.se!

Glada nyheter för svensk folk- och världsmusik!

--Stefan

2010.011 - Dagens afrikanska låt - Driss el Maloumi

2010.011 - Dagens afrikanska låt - Driss el Maloumi (f. 1970, Marocko)

Ja, steget från Madagaskar till Marocko, och till Driss el Maloumi i detta fall, är inte långt - just i detta fall...

Rikskonserter hade bokat upp en lite annorlunda trio som turnerade i Sverige under februari 2009. Nyss nämnde Rajery, från Madagaskar, på valiha, Ballaké Sissoko, från Mali, på kora och just Driss el Maloumi på oud - den arabiska lutan - utgjorde trion 3Ma. Den uppstod efter att dessa tre träffats på en festival 2006 där samtliga deltog.

I detta klipp, som är från en av trions alla konserter i Europa, har Driss el Maloumi ett inspirerat solo. Ljud- och bildkvalité lämnar saker att önska, men hoppas att det ändå inte är ivägen för upplevelsen - detta är, i mötet mellan dessa tre herrars olika traditioner, enligt mig, "världsmusik" i termens egentliga innebörd!

Det finns ingen information om det kring själva YouTube-klippet, men jag kan i all blygsamhet informera om att låten heter "Enfance", och kommer från hans cd "L'ame Dansee/The Dancing Soul" (2005), men han gör mer av stycket live i sällskap med Ballaké och Rajery än han gör på skivan. På Internetradion ligger just denna låt i original från nämnda cd!

Tyvärr finns inte denna version med på 3Ma:s skiva med samma namn som gavs ut 2008:


Jag läste mig till inför detta inlägg att Driss el Maloumi även samarbetat med den spanske violinisten och dirigenten Jordi Savall, som specialiserat sig på att levandegöra medeltida musik,främst då katalansk sådan, i sin ensemble "Hesperion XXI", i vilken han arbetat bl.a. med arabiska musiker i sin strävan att hitta det "rätta" medeltida uttrycket.

Eftersom ljudkvaliteten inte var den bästa kommer här ett litet extranummer:


Jätteont om biografier, men:

- kort biografi på den engelska sidan "The Oud"
- Rescension på Mondomix Music

--S.

söndag 10 januari 2010

2010.010 - Dagens afrikanska låt - Madagascar All Stars

2010.010 - Dagens afrikanska låt - Madagascar All Stars

Idag blir det inte en "dagens låt" - idag blir det flera... Vi avslutar denna Madagaskar-musiker-odyssé med med att se hur de bästa av dagens musiker från ö-riket roar sig tillsammans... En löst sammansatt grupp har de senaste åren turnérat ihop i Europa under namnet "Madagascar All Stars". 2009 kom en cd ut med samma namn - som resultatet av dessa turnéer kan tänkas.

Här får ni en hel serie klipp från 6 juli 2008. Klippen är hämtade från Tysklands största världsmusikfestval TFF Rudolstadt, som går av stapeln första helgen i juli varje år - i år firar man 20-årsjubileum!

Vi ser här Erick Manana, gitarr, Régis Gizavo, dragspel, Dama, gitarr och munspel, Olombelo Ricky Randimbiarison, slagverk, Justin Vali, valiha.

Klipp 1:


Klipp 2:


Klipp 3:


Klipp 4:


Två år tidigare - i Queen Elisabeth Hall, London var lineupen en något annan - istället för Ricky var Marius Fontaine från gruppen Fenoamby med.

Han sjunger här lead i detta acapella-klipp:


En tredje lineup - live från en afrikansk festival i Holland - Erick Manana, Régis Gizavo, Marius Fontaine, sång och slagverk, och, återigen, Justin Vali på valiha:


Nu lämnar vi Madagaskar för denna gång...

--S.