När jag vill skriva något upptäcker jag ofta något annat - minst lika spännande. Det hände nu - under WorldMixs världsmusikfestival kommer nämligen även Kálmán Balogh och hans "The Gipsy Cimbalom Band" att uppträda. Kálmán är en av Ungerns främsta på det ungerska hackbrädet cimbalom - eller zimbalom beroende på vem som stavar... Här är det förstås fråga om smäktande - ibland väldigt "bråttomsk" - musik i bästa zigensk tappning!
Han uppträder på följande datum och platser:
Tisdag 3 november kl. 19.00
Växjö, Kulturhuset Palladium
Onsdag 4 november kl. 19.30
Malmö, Palladium
Torsdag 5 november kl. 19.00
Kristianstad, Konserthuset
Tre videoklipp med honom:
Det var kanske lite kort - här kommer ett längre - denna gång från en kyrka i Portland, Oregon:
Från kyrkan till en barmässig miljö - här är kanslan en helt annan - jag skulle kunna tänka mig att svinga ett par bägare till detta stök och ståhej - det börjar pang-på och slutar lika tvärt:
Detta videoklipps-zappande ledde mig till en annan herre - för mig tidigare obekant - rumänen Ion Miu!
Denne man har kallats för The Godfather of Cimbalom - inte en sekunds undran varför:
--Stefan - som precis tappat hakan...
---
TILLÄGG:
Äsch - jag ger upp - här är ytterligare en galning - om utrycket tillåts... Ernest Sarkosy spelar cimbalom i den slovakiska romska gruppen Diabolské Husle. Här framför de, eller mest han, en slovakisk cimbalom-fantasi som verkligen är uttrycksfull.
Det är inte bara "fortfort" - det är faktiskt musik också:
Kilema från Madagaskar, numera bosatt i Andalusien, kör en lättsmält solskensmusik med tydligt avstamp i Madagaskars folkmusik. Han har varit i Sverige tidigare i år men är alltså tillbaks och turnérar nu igen i Sverige. Sex konserter ska hinnas med på en dryg vecka.
På onsdag 4 november spelar han i Växjö under WorldMixs världsmusikfestival (pågår 31 oktober - 8 november) som sträcker sig från Malmö i söder till Växjö i... "nordost".
På torsdag 5 november kl 20.00 avslutar Kilema sin turné på Inkonst, Bergsgatan 29 i Malmö - även den konserten under WorldMixs paraply.
Den 2 december är han tillbaks för en dubbelkonsert på Stallet i Stockhom.
Före honom spelar Tamala - ett Sverige-baserat gäng som jag faktiskt minns att jag anlitat en gång för tre år sedan vid en lokal liten festival jag var med och arrangerade i bostadsområdet där jag bor. Nu har gruppen en lite annan line-up - utöver de senegalesiska börderna Lamine Cissokho, kora, och Bambo Cissokho, slagverk, och guineanska sångerskan Fanta Yayol, består gruppen av två mycket kompetenta svenska musiker - saxonfonisten Lina Langendorf och basisten Johan Hansén-Larson.
Här är ett lite stökigt klipp med Kilema, av de få som finns på Youtube med honom:
Här repar han en låt med en sångare ur den estniska ragga-gruppen Bombillaz:
Jag ska nu göra något jag aldrig gjort tidigare - jag ska stjäla en hel nyhet...
Sveriges Radios P1 och P2:s "Mitt i Musiken" gjorde i tisdags en intervju med Lars Farago, arbetande ordförande i Riksförbundet Folkmusik & Dans, angående en planerad folk- och världsmusikgala. Ni kan lyssna på intervjun på Mitt i Musikens hemsida - HÄR - eller läsa hela intervjun nedan:
--- Så - stäm mig - här är den stulna texten:
--- Folk- och världsmusikgala på gång
Tisdag 20 oktober 2009 16:20
Efter många år tycks det nu som om också Sverige får en egen folk- och världsmusikgala. Sådana finns sedan länge i våra nordiska grannländer, men nu har Riksförbundet för Folkmusik och Dans kommit överens med Rikskonserter om en gala i vår.
Berit Nygren träffade Lars Farago, riksförbundets ordförande:
- Tidigare år har ju Rikskonserter ställt sig bakom olika ansökningar men inte satsat egna pengar, och nu genom att Rikskonserter är med så har vi en bas - både med personal och med grundpengar till en produktion. Det har vi inte haft förut.
Folk- och världsmusikgala på gång
På vilket sätt har RFoD försökt få till stånd ett samarbete med andra partners?
- Ja, vi har ju dels formellt bjudit in alla. Det är liksom en öppen dörr - vi har pratat med Sveriges Radio till exempel, som vi var inne på, med P2 och folkmusikredaktionen, men det är ju sådant som är en sådan administrativ del att ta kontakt med alla och diskutera det. Man hinner inte riktigt med allt man skulle vilja hinna, så där är olika bollar utkastade men alla har inte landat ännu.
Varför är det enligt RFoD så viktigt att ha en svensk folk- och världsmusikgala?
- Jag tror att vi har en enorm potential när det gäller publik för folk- och världsmusik, men metoderna att marknadsföra folk- och världsmusiken måste anpassas till hur det här samhället fungerar och då behöver vi ... artister behöver den här stämpeln som 'årets artist'. Då får de en ytterligare uppmärksamhet att kunna säga att 'jag var årets artist' eller 'jag är årets grupp', så tror jag att man både får uppmärksamhet inom Sverige och utanför Sverige. Så att om vi ska kunna få fler musiker som kan försörja sig på den här fantastiska kompetensen inom folk- och världsmusik så behöver vi många artister som också har olika meriter att visa upp.
Våra nordiska grannländer har ju redan sina egna folk- och världsmusikgalor. Vilken är er främsta förlaga - den som finns i Norge, Danmark eller Finland?
- Ja, alltså vi ska ju skapa en egen här i Sverige så att vi ska lära oss av det vi inte har tyckt om i Norge, Danmark och Finland och skapa något som är väldigt speciellt för Sverige och världen.
Lista något som ni absolut i-n-t-e vill ha då!
- Vi vill inte ha något internt. Vi vill inte att det ska handla om att vi inom genren träffas och tycker att vi är jätteduktiga och klappar varandra på ryggen utan vi vill nå utanför vår egen genre. Vi vill också ha en bred definition av folk- och världsmusik. Så att vi tycker att folk- och världsmusik hör ihop och det ska inte vara någon snäv, avgränsad definition utan folk ska bli litet överraskade om hur stort det här är.
Skulle du kunna precisera det - vad menar du med internt?
- Ja, alltså, vi har väldigt många spelmansstämmor, vi har en del festivaler också där folk som tycker om att spela med varandra, tycker om att dansa till den här musiken åker på den här festivalen, men vi har ganska få festivaler idag dit väldigt många åker som aldrig tidigare har lyssnat på den här musiken. Vi vill ju nå människor som inte redan är tända på det här och göra det lättare för dem att hitta de bästa artisterna, men det är ju inte så att vi ska säga att det bara är det breda som ska vara vinnare, men det ska finnas plats för både de breda och de smala.
Men fortfarande har ni inget namn på galan ..?
- Just nu heter den Folk- och världsmusikgala 2010.
Berit Nygren
berit.nygren@sr.se
---
Det var ju iallafall en ganska ordentlig källhänvisning...
Detta är nog det mest spännande som hänt sedan konsertarrangörsföreningen SELAM och konsertstället Stallet i Stockholm bildades - jag kommer att följa denna händelseutveckling mycket noga - det är en sak som är säker!
Har ni upplevt att saker sällan kommer i lagoma doser i livet - ketchupeffekten; först kommer inget och sedan kommmer inget och sedan... kommer allt...? Eller, att, när man talat om något speciellt, så dyker saker upp som har med den saken att göra, tätare inpå än det "statistiskt" borde göra - sk tillfälligheter... Jag drabbas av dessa ständigt och jämt - nu till saken:
Vi skulle kunna kalla detta för "spin off nr 2" också... Efter den, av mig tillförvirrade, diskussionstråden i kommentarerna till Béla Fleck-inlägget, konstaterades att världsjazzfusion-gruppen "Oregon" visst fortfarande turnérar och lever, och inte alls är upplösta som undertrecknad hade fått för sig. En av gruppens grundare, pianisten, trumpetaren, gitarristen och kompositören Ralph Towner, besökte Uppsalas sjätte internationella gitarrfestival vilken pågick 14-17 oktober.
Festivalen samarbetade med bl a Sveriges Radios P2, och redan innevarande vecka har man kunnat höra fem av sex konserter - spelschema nedan. Igår lyssnade jag på P2:s inspelning från Ralph Towners konsert. Han kanske inte är den absolut mest polerade gitarrist live - men ack så uppfinnings- och infallsrik! På fantastiska P2:s hemsidor går i princip alla kanalens program att, vad jag vet, återlyssna på i upp till 30 dagar efter sändningarna.
Själv missade jag sändningen av John Williams' och Inti-Illimanis gemensamma konsert. Min sambo var där, på plats, och tyckte den var fantastisk - själv får jag nöja mig med en återlyssning på P2.
Ikväll kl. 21.45 sänds även Duo Assads konsert, vilken jag rekommenderar - utan att ha bevistat den! Även Andy McKee kan vara intressant - ett gitarrvirtuosofenomen, som gör riktigt snygga saker med sin gura!
Jag kan inte låta bli att ge er följande You-Tube-klipp - ett klipp som visats över 25 miljoner gånger...:
Så, här är spelschemat från festivalen - gå in på P2:s hemsida, gå vidare till respektive programs hemsida för att återlyssna:
25/11 19:30 P2 Live klassiskt: Marcin Dylla & Jorge Cardoso
26/11 19:30 P2 Live klassiskt: John Williams & Inti Illimani
27/11 22:00 P2 Club Jazz: Andy McKee
29/10 19:30 P2 Live klassiskt: Johannes Möller samt Konsert Unga Förmågor
30/10 22:00 P2 Club Jazz: Ralph Towner
31/10 21.45 P2 Live klassiskt: Bröderna Odair & Sergio Assad
Jag har inte hunnit skriva om detta tidigare - så det blir lite i panik...
Just nu pågår den ambulerande årliga världsmusikmässan WOMEX, denna gång i Köpenhamn - 28 oktober - 1 november.
Om jag idag fick frågan "- Om du fick välja var du skulle vilja vara just nu - varsomhelst i världen... " så skulle svaret bli "- På WOMEX!!!!"
Svenska Rikskonserter är därnere just nu och representerar Sverige tillsammans med grupperna Ale Möller Band, Bazar Blå och Nordic.
Rikskonserter ska ju, som många säkert känner till, läggas ner 2011, och uppgå i annan statlig och regional kulturell förvaltning. Hur det kommer att bli har jag inte satt mig in i, men vad jag förstår kommer inte deras subventionerade public service-mässiga artistförmedling till lokala små konsertarrangörer att upphöra, vilket jag sörjer mycket.
En stor del av Rikskonserters folk- och världsmusikaliska verksamhet har de senaste året gått ut på att erbjuda mindre konsertarrangörer runtom i landet ett internationellt intressant utbud av artister. De flesta av dessa artister har man fångat upp under tidigare års WOMEX-mässor. Dessa subventionerade konsertpaket som Rikskonserter erbjudit har även inkluderat all ljudutrustning + ljudtekniker. Det enda arbete en konsertarrangör behövt göra har varit att stå för marknadsföringen av själva konserten - för bra för att vara sant, kanske... Och efter 2011 är det alltså inte sant längre... Tyvärr!
En pressrelease från Rikskonserter angående det nordiska deltagandet på WOMEX kan läsas här!
Den årliga WOMEX-mässan genomförs på olika platser varje år, och är alltså den största internationella mässa för marknadsföring av nya folk- och världsmusikgrupper. I år ligger ett stort fokus på noridsk musik, och man har en särskild scen för den nordiska musiken. Dessutom var öppningskonserten ikväll helt nordisk. "The Great Nordic Night" kallades den. Öppningskonserten presenteras här!
Jag studsade till av glädje när jag upptäckte att kvällens Sveriges Radios P2 Live (Världens Liv(e)) direktsände från just denna invigningskonsert! Passa på att lyssna på den på deras hemsida i 30-dagarsarkivet!
Här är lineupen från WOMEXs hemsida för invigningskonserten - en för detta tillfälle ihopsatt nordisk folkmusikalisk supergrupp:
The Great Nordic Band:
Ragnhild Furebotten (Norway) fiddle
Olli Kari (Finland) accordions
Esko Järvelä (Finland) viola
Jonas Simonson (Sweden) flutes
Hanna Wiskari (Sweden) saxophones
Roger Tallroth (Sweden) guitars
Krister Jonsson (Sweden) electric guitar
Rasmus Zeeberg (Denmark) mandolins
Tapani Varis (Finland) bass
Sune Rahbek (Denmark) percussion
Anders Löfberg (Sweden) cello
Featuring soloists:
Heiða Árnadóttir (Iceland) vocals
Helene Blum (Denmark) vocals
Eivør (Faroe Islands) vocals
Hallgrim Hansegård Frikar Dance Company (Norway) dancer
Johan Hedin (Sweden) key harp
Johanna Juhola (Finland) accordion
Annbjørg Lien(Norway) Hardanger fiddle
Rasmus Lyberth (Greenland) vocals
Wimme Saari (Finland) vocals
Peter Uhrbrand (Denmark) fiddle
Frifot (Sweden) with:
Lena Willemark vocals
Per Gudmundson violin
Ale Möller mandola
---
Alla övriga artist-lanseringar på WOMEX hittar ni här - detta är artister som bokas nu för turnéer i olika länder nästa och nästnästa år runtom i världen! Se alltså redan nu vad som kan vara på gång 2010 och 2011 på en scen nära dig...
Förrförra helgen var jag i Helsingfors och sprang på affischer på stan med bild på bl a Dobet Gnahoré - Elfenbenskustens kanske hetaste namn just nu. Jag tänkte - synd att SELAM inte lyckades sätta klorna i henne för sin stundande stockholmsbaserade Afrikafestival.
Den 7 november uppträder hon i Helsingfors på Ethonosoi!-festivaali! Hon är relativ nykomling och har endast två skivor bakom sig, men har en väldig energi på scenen. Hon anses av många kritiker vara ett av de mest intressanta namnen från den afrikanska kontinenten just nu.
Videoklipp från São Paulo, Brasilien - den mycket nära och rörande "Palea":
Ljudet på följande klipp är under all kritik, men man får en fin känsla för hennes stora scenpersonlighet här - från Kanada:
Från Dakar, Senegal - låten "Djigenue":
Slutligen från en Afrikafestival i Paris - en rytmsikt suggererande låt som avslutas i ett dito fyrverkeri:
- den ungerska romska gruppen Romengo, som leds av Monika Lakatos, ansedd som en av de kraftfullaste sångerskorna inom den romska musiken idag (spelar 6 november)
- den argentinske gitarristen, kompositören och musikvetaren Jorge Cardoso (spelar 8 november)
- den transsylvanska rumänska gruppen Nadara (spelar spelar 5 november)
- den indiske sitarspelaren Pandit Sanjay Guha (spelar 7 november)
Så - inget att göra nästnästa helg? Ta båten över till Finland och Helsingfors! Kanske hinner ni med Oumou Sangaré i Stockholms konserthus 6 november innan ni åker... ;-)
Nu har jag två bloggar - så för det första - musiken:
Musik handlar om att bli berörd - på ett eller annat sätt. Vitsen med Världsmusik-kaféet kommer att vara att visa på musik från hela världen, som kanske inte är känd för den stora massan, men som förtjänar att bli det. Bredden kommer vara stor - och för den som vill - välkommen att upptäcka världen på nytt - denna gång genom musiken!
För det andra - keramiken:
Egentligen är det samma upptäckarglädje det handlar om här - form och fantasi som ger inspiration och njutning.
--Stefan