onsdag 19 november 2008

Från Tuva till USA - Paul Pena

Paul Pena - även kallad Paul "Earthquake" Pena... en av dessa "musikaliska oförrätter"... Oförrätten enligt mig är att han inte blev så känd som han förtjänade, samt att han hade hälsoproblem stora delar av sitt liv.

Jag upptäckte honom för drygt 10 år sedan - redan det försent egentligen. Paul föddes 26 januari 1950 i Hyannis, Massachusetts. Hans farföräldrar var båda födda på Kap Verde. Både hans far och farfar var musiker och lärde honom bl.a att spela den traditionella Kap Verdiska musikstilen "morna" - en stil som Kap Verdiska storstjärnan Cesaria Evora gjort känd över världen.

Paul föddes med glaukom, ögonsjukdomen som när den drabbar barn är ärftlig och obotlig. Den kallas även grönstarr, men har egentligen inte har något släktskap med den mer kända gråstarren. Glaukom påverkar synnerven och bygger upp ett skadligt högt tryck i ögat.



Paul tillsammans med sin hund "Duthchess".


Vid 20 års ålder hade Paul förlorat synen helt. 1973 släppte han sin första platta - "Paul Pena".

Under de år som följde fick Paul möjlighet att spela med storheter inom bluesen såsom John Lee Hooker, B.B. King, Muddy Waters, Mississippi Fred McDowell, 'Big Bones' och T. Bone Walker.



Samma år som första skivan släpptes spelades ytterligare en in - New Train", men släpptes först år 2000!



Pauls fru drabbades av njursvikt och han bestämde sig för att avbryta sin karriär för att ta hand om henne. När hon sedan dog 1991 sägs han ha lidit enormt och tagit tid på sig att komma igen.

Redan 1984 hörde Paul för första gången Tuvinsk strupsång på en radiosändning från Radio Moskva. Samma år som hans fru dog fann han skivan "Tuva: Voices From the Center of Asia". Han sägs ha lyssnat på den oupphörligen. Han tillägnade sig sångtekniken och behärskade snart tre olika - Khoomei, Sygyt och Kargyraa. Han kämpade också med att lära sig Tuvinska genom först engelskt-ryskt lexikon, och sedan ryskt-tuvinskt. För att överhuvudtaget kunna "läsa" använde han ett slags skanningsutrustning som översatte skannad text till hörbara ord. Kanske var allt detta en del i hans arbete att ta sig vidare i livet...

Det som sedan hände var något unikt - han träffade den tuvinske sångaren Kongar-ol Ondar, som under 1993 hade blivit "upptäckt av väst". Kongar-ol hade det året arbetat med Kronoskvartetten, Ry Cooder, Frank Zappa, Grateful Dead's Micky Hart, The Chieftains och Johnny "Guitar" Watson. Paul demostrerar sina nyvunna färdigheter efter en konsert för en imponerad Kongaar-ol Ondar. 1995 bjuds Paul till Tuva för att delta i ett kombinerat symposium och tävling. Paul vinner ett av momenten, och det är nu han ges epitetet "Earthquake" - pga sin djupa röst.

Detta unika utbyte leder till produktionen av den oscarsnominerade dokumentären "Genghis Blues". Deras vänskap leder även till att en CD produceras med samma namn. Här smälter tuvinsk traditionell musik samman med amerikansk blues och kap verdisk "morna".








1997 skadades Paul svårt i en brand då hans sovrum fattade eld - han låg i koma i fyra dagar. Paul hade diabetes, och led även av pankreatit. På bilder från 2000 ser man honom sitta i rollstol, och 1 oktober 2005 dör han i sviterna efter sitt tillstånd.

Källor:
- Hemsida - Wikipedia -

---

Pauls röst var en av de där "nära", äkta, ärliga och integritetsfyllda rösterna jag tillbringat en stor del av mitt vuxna liv åt att leta efter. Jag har en svaghet för det melankoliska, avskalade och historieberättande sångsättet Paul hade. Paul leder mig vidare till ett av mina favoritområden - singersongwiters. Jag kommer med jämna mellanrum presentera mina favoriter ur den skog av singersongwriters som existerar - stay tuned!

--S.

Strupsång

Det mest kända området i världen där denna sångteknik används är svepet Tuva-Mongoliet-Tibet. Strupsång fick uppmärksamhet i Sverige på allvar när Huun-Huur-Tu började besöka oss - för hur många år sedan minns jag inte. De kommer från den lilla ryska delrepubliken Tuva som är belägen i södra Sibirien, på gränsen mot Mongoliet.



Från Tuva kommer också gruppen Yat-Kha! Deras stil har kallats för Tuvinsk punk, men det är kanske att överdriva - det ett slags etnorock med elgitarr och trumset, men med båda fötterna i den tuvinska myllan. Frontfigur är Albert Kuvezin, som har en kraftfull strupsångsröst. De har även gjort en del covers på västerländska rocklåtar - och då vet inte riktigt om man ska ta det "allvar"...



Jag såg gruppen på Södra teatern för ett antal år sedan.

Förgrupp då var den osannolika norska gruppen Transjoik, där man blandat jojk med strupsång (bl.a.). Det var en av de mest experimentella grupper jag hört live - en av musikerna spelade Mac...

Transjoiks myspace-sida

Från Mongoliet kommer Hosoo & Transmongolia, som nyligen höll en kurs i strupsång i Lund den 18 oktober i år under Kör- & Orkesterfestivalen där.

Kolla detta sugande (i ordets positiva bemärkelse) och intensiva ljudklipp med dom på Youtube!


Flera kurser har hållits i Sverige i några av de olika strupsångstekniker som existerar. I Skåne finns t o m en övertonssångsförening - SONG - Skånes övertonssångförening - som anordnar kurser och festivaler.

Från Tibet används strupsången mest i religösa sammanhang av munkarna.

En kvinnlig sångerska som inte använder strupsång från Tibet är Yungchen Lhamo. Hon flydde till fots från Tibet 1989, och har vid det här laget, uppmuntrad av Dalai Lama, framträtt i minst 70 länder.

--S.

måndag 17 november 2008

Rokia Traoré - ny cd...

Tchamantché!



Jag har haft lite småsvårt för Rokias röst, som känts tunn, skör och lite skakig. Samtidigt har skörheten varit en del av charmen med henne. Men hon står på sig, och jag måste erkänna att hon defintivt har ett existensberättigande på den afrikanska stärnhimlen när jag nu lyssar på hennes senaste alster, som släpptes i början av september - mer skiftande och friare än hennes tidigare album. Jag tycker det känns moget och välarrangerat - inte överarbetat. Detta album kommer nog att stå sig bra när 2008 års bästa album ska sammanfattas.

Det finns ingen anledning för mig att säga saker som redan sagts - här kommer istället några länkar till rescensioner:

- Göteborgsposten

- Lira

För den som missade henne i somras när hon besökte Stockholm under Stockholms Kulturfestival finns det möjlighet att se henne i Tyskland vid tre tillfällen under november - München (17/11), Köln (23/11) och Berlin (24/11).

Här är ett par liveklipp - först Dunia från senaste plattan:



"Mbifo" som finns med på plattan "Bowmboï" från 2003:



Hennes egen hemsida

--S.