2010.053 - Dagens afrikanska låt - Remmy Ongala (1947, Kongo-Kinshasa/Tanzania)
Ramadhani Mtoro "Remmy" Ongala blir vår "biljett ut" ur Kongo-Kinshasa - nu byter vi land...
Vi kommer att återvända men kanske först i höst - det finns fler namn att avverka från detta stora musikland...
Remmy flyttade tidigt till Tanzania, som exempelvis Mose Fan Fan och Lovy Longomba (Awilo Longombas bror). Vad det var som drog - för när jag läst om artisterna från Kongo-Kinshasa verkar det ha varit ganska vanligt att de reste österut för att spela; till Uganda, Kenya och Tanzania - vet jag inte, men hoppas kunna hitta förklaringar under resans gång...
Som jag nämnde i inlägget om Mose Fan Fan spelade Remmy och han tillsammans i gruppen Orchestra Super Matimila i slutet på 80-talet i Tanzania. Med den har Remmy spelat sedan dess. Han är en man som brinner får utjämning av orättvisor och utrotande av förtryck - ett budskap som hans texter är fyllda av. Budskapet passar bra i en musikalisk miljö där man anser att den Tanzaniska musiken är de "tänkandes musik". Det swahiliska ordet för hjärna - "Ubongo" - har fått stå som term för en typ av Tanzanisk musik där Remmys djupare texter finner sig väl hemmastadda.
På sin väg till Tanzania hann han med Uganda-gruppen Grand Mika Jazz och Kenya-gruppen Orchestra Makassy. Det var där han träffade landsmannen Mose Fan Fan. De bildade tillsammans Orchestra Super Matimila någon gång 1979-80, men utan "Super" - det epitetet tillkom senare.
Första riktiga skivan kom inte förrän de fick chans att spela in utomlands 1988 i samband med en Europa- och USA-turné - "Songs For The Poor Man" släpptes 1989 på RealWorld.
Av de 3 skivor jag hört med honom är den fortfarande min favorit. Därför ska vi höra tre spår från just den!
Först ut är spår nr. 1 - "Nasikitika" - som även finns med på RealWorld-samlingen "Voices of The Real World".
Sedan kommer spår nr 3 - "Kipenda Roho" - som även finns med på soundtracket till filmen "Natural Born Killers" från 1994.
Och sist spår nr. 2 - "Karola":
De två andra skivorna jag har är:
- 1992: Mambo, RealWorld
- 2000: Sema, SocaMusic
...och dessa är de enda tre som listas på Wikipedia, men jag har läst att det ska finnas fler. AfroMix.org listar även "Kershaw Sessions". Dessutom finns det förstås kassettband från tiden innan den internationella debuten, vilket ju är fallet med de flesta äldre afrikanska artister.
---
DETTA är något att rädda över på åtkomligare medier! Vore inte detta en kulturgärning utan motstycke - att starta en organisation för att dokumentera det äldre analogt inspelade kulturarvet i Afrika - något för FN att börja arbeta med... Tänk vad mycket material det i skrivande stund måste ligga runtom i världen som tynar bort - gamla mastertapes som med åren sakta avmagnetiseras...
---
Remmy bor fortfarande i Dar Es Salaam med sin engelska hustru och fyra barn. Han är en ödmjuk artist som talar för de svaga och fattiga.
- Wikipedia-länk
- biografi på Afropop Worldwide
- en intressant artikel på Ntama - Journal of African Music and Popular Culture:s hemsida.
--S.
Innehåll:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar